Nooit te jong om oud te doen, of andersom?

Nooit te jong om oud te doen, of andersom?
Elk spelmoment begon met het overhandigen van een bos bloemen. Dit ging gepaard met reacties als: ‘wat mooi’, maar ook ‘dit is te gek, had niet gehoeven’. Het ijs was gebroken, maar het spel moest nog beginnen!

Fanatiek werd er rond 19.15 u spelletjes gespeeld als: rummykup, mens erger je niet, triominos enz. Er werden zelfs tradities herhaald door blikken fris en bakjes snoep/eten op tafel te zetten. Rond 20.00 u werd de eerste ronde beëindigd en mochten de jongeren verhuizen naar hun tweede spellocatie. Dit roulerende onderdeel van de avond werd door de jongeren bejubbeld, maar kwam eigenlijk te vroeg (een zekere verbeterpunt!). Ronde twee verliep soepel en net zoals bij ronde één kwam de gedrevenheid al snel tot stand. Er werden verhalen verteld, ervaringen besproken en gelach gedeeld. Als clubleiders ervaarden wij bij beide groepen een ongekend gevoel van vrolijkheid. 

En dat brengt ons ook bij de kern van de avond. Het ‘delen’, in de breedste zin van het woord, is een grote succesfactor geweest. Zowel het delen van snoep en drinken (hier was er genoeg van, daar voor dank) als het delen van een lach zijn uiteindelijk kosteloos. Helemaal wanneer je de levenslessen van God er bij pakt: ‘Tot in je ouderdom blijf ik dezelfde, tot in je grijsheid zal ik je steunen. Wat ik gedaan heb, zal ik blijven doen, ik zal je steunen en beschermen (Jesaja 46:4).’ Wij mogen verwachten dat we nooit te oud zijn om jong te doen, maar dat we ook nooit te jong zijn om oud te doen. Beide keren is er een liefhebbende God die bij je is, zou je nou 14 of 81 zijn. Wij delen het leven en mogen (en deels moeten) elkaar bijstaan. Ook al is dit in de vorm van een spelavond. 

Aan het einde van de avond werd er nog even gedacht aan alle belevenissen van de avond. Er werden vragen gesteld als: ‘hoeveel snoep heb je op?’, ‘wie heeft er gewonnen’ en ook ‘waarom doen we dit nou?’. De jongeren waren kortweg overweldigd en gaven aan dit in de nabije toekomst nog eens te willen doen.

Wij danken de ‘ouderen’ voor een geweldige avond, en hopen zelf ook om in de nabije toekomst spelavond nummer 2 te kunnen organiseren. 

Hartelijke groet, Simon Meijer, Aukje Wiersma en Franke Hijma 
terug