Bij de Paaskaars

Bij de Paaskaars
Voor de centrale versiering, is er in overleg, gekozen voor het onderwerp: Lees je Bijbel, bid elke dag. Dit is zichtbaar gemaakt door een open geslagen bijbel en biddende handen. De bijbel heeft een blauw kaft. De bijbel is opengeslagen bij het boek Openbaringen 1: 8 waar staat: “Ik ben de alfa en de omega, zegt God de Heer, ik ben het die is, die was en die komt, de Almachtige.

En gaat verder bij vers 17b waar staat: “Ik ben de eerste en de laatste”. En verder bij vers 18: “Ik ben degene die leeft, ik was dood, maar ik leef, van nu tot in eeuwigheid”. Deze tekst is met hele kleine lettertjes geschreven, over deze tekst vind je een grote zilveren Alfa en Omega. 

In de bijbel zit een zilveren leeslint gevlochten uit drie strengen. Wij denken vaak dat we met z’n tweeën zijn, man en vrouw, gemeente en leden, ouders en kinderen. Maar als je God meeneemt op je reis door het leven weet dan dat je sterk staat. In de Bijbel staat daarover in Prediker 4:12: “Als je deze reis begint samen met God, dan is deze verbintenis niet stuk te trekken”.

De biddende handen. Mijn moeder zei, eens aan het einde van haar leven, bidden is zo moeilijk. Maar bidden hoeft niet moeilijk te zijn. Je mag alles aan God vragen. En het hoeft ook niet in perfecte volzinnen. Zelf zonder woorden weet God wat je aan hem kwijt wilt. Het verhaal achter de biddende handen is een heel mooi verhaal maar te lang om dat hier op te schrijven.
De manchetten om de handen zijn blauw evenals het kaft van de bijbel. Blauw is de kleur van trouw. God is trouw, Hij laat ons nooit alleen!

Als je zo bezig bent met het versieren van de paaskaars heb je veel tijd om je gedachten de vrije loop te laten. Er is maar één ding die ons allemaal bezig houdt, dat is de corona crisis! In deze tijd van crisis is het belangrijk elkaar vast te houden ondanks onze eigen angst, zorg en verdriet. Daarom drie groene klimopbladeren, met zilveren nerven. Om zijn altijd groen blijvende bladeren staat de klimop symbool voor hechtheid en eeuwige vriendschap. Deze twee, hechtheid en eeuwige vriendschap hebben we in deze tijd hard nodig.

Evenals liefde. Onder de klimopbladeren vind je dan ook drie hartjes. Een hartje is het symbool van liefde. Liefde voor elkaar in het gezin, liefde voor je naaste en medemens. Maar boven deze menselijke liefde kunnen we rekenen op de grote onmisbare liefde van God onze Vader.

Het groen in de versiering staat voor een nieuw begin.
Onderaan de kaars een groen met gouden band met het jaartal 2020.
De Paaskaars is gemaakt door Alie van der Heide-Yntema​​​​​​.

terug